Kahramanmaraşlıların
vazgeçemedikleri yiyeceklerinin başında gelir.Hem
kuru hemde ıslatılarak yenilir, kemik suyu ile ıslatılmış
tarhananın hayal edilemez kadar tadı vardır. Çorbası meşhurdur.
Tarhana
Tarifi:
Yapımı
ise büyük mahsere kazanlarında pişirilir. Temizlenen dövmeler
pişirme esnasında kuvvetli bir kişi tarafından ağaçtan yapılı
"Tarhana küreği" ile sürekli karıştırılır.
Pişirilen aş, bezler üzerine çekilerek soğutulur. Büyük
leğenlerde yoğrularak üzerine davar yoğurdu ilave edilir. Yoğurtla
iyice yoğrulan tarhana, çukurluk bir yerdeki bez üzerine taşınır.
Üzeri iyice kapatılır. Bir gün dinlendirilir. Komşu ve akraba
kadınları toplanarak sabah erkenden dam başındaki "çiğ"Ierin
üzerine el maharetleri ile sererler. Serildiği günün akşamı
"Tarhana Firiği" hazır olur. Bir gün sonrada tamamen
kurur. Toplanarak özel olarak yapılan bidonlarda saklanır.
Kahramanmaraş'a özel geleneksel yiyeceklerden birisi olan "tarhana"
bugün bir ev üretimi zahire olmaktan öteye gitmiş ve önemli bir
sektör haline gelmiştir.
Tarhana
firiği, ceviz, badem içi veya taze antepfıstığı ile birlikte
çerez olarak yenilir. Komşulara, akrabalara, tarhana sevenlere
ikram edilmesi bir gelenektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder