Kahramanmaraş dondurmasını duymayan var mı? Peki ya tatmayan? Eğer hala Maraş dondurması yemediyseniz dünyanın en güzel lezzetlerinden birininden mahrum kaldığınızı bilmelisiniz.
Kahramanmaraş dövme dondurması Maraşlı Osman Ağanın, cinsel gücü
artırıcı olarak bilinen yabani orkideyi (salep) yaparken tesadüfen
keşfettiği tatlıdır. Sahlepli karsambaç olarak başlayan tatlı,
üç kuşak sonra Maraş dondurması olarak tanınmaya başlamıştır.
Kahraman Maraş dondurmasının en önemli özelliklerinden biri,
keçi sütünden yapılmasıdır.
Yapılışı:
Ahır
dağının eteklerinden beslenen keçilerin sütü önce bir eksper
tarafından kontrol edilir. 90°C sıcaklıkta ısıtılan sütler,
mikro organizmalardan arındırılır. Daha sonra bu süte önce
Ahır dağından toplanan sahlepe şeker katılır. İyice
karıştırılan bu karışım, 6-8 saat dinlendikten sonra -6°C
derecede soğutulduktan sonra tüketime sunulur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder